top of page

Mannelijke feministen

Ze bestaan echt! Misschien ken jij er geen, maar meer en meer mannen sluiten zich aan bij het streven naar gelijke rechten. Gelijke rechten, klinkt gelijk zo politiek; meer geld voor vrouwen of geen discriminatie vanwege zwangerschap. Gelijke rechten staat niet alleen voor gelijkheid dus betere omstandigheden voor de vrouw. Gelijke rechten staat er ook voor dat de man langer thuis mag blijven na de geboorte van zijn kind. Want dat wil de man toch ook? Als je zo gaat kijken naar feminisme zul je misschien meer mannelijke feministen kennen dan je in eerste instantie dacht. Misschien ben je onbewust zelf wel een mannelijke feminist.

We leven in een maatschappij waar je eigenlijk van kinds af aan al ongelijk wordt opgevoed. Dus het is zo gek nog niet dat je pas op latere leeftijd zal beseffen dat we dingen worden bijgebracht die niet helemaal verantwoord zijn. Ga maar eens naar een kinderkledingwinkel, kijk naar het verschil tussen jongenskleding en meisjeskleding. De shirts van jongens gaan voornamelijk over dat ze stout, stoer en sterk moeten zijn. ‘’Future President’’, ‘’Troublemaker’’, ‘’Rockstar’’, ‘’Adventurer’’. Kijk je bij de meisjeskleding: ‘’Pretty Girl’’, ‘’Princess’’, ‘’Daddy’s Girl’’, ‘’Beauty Queen’’ ‘’Sweetheart’’ etc. Bijna allemaal over uiterlijk, terwijl het voor de jongens gaat over innerlijke karaktertrekken. Waarom krijgen meisjes geen empowerment kleding? Waarom moeten jongens ‘’Trouble makers’’ zijn? Meisjes worden van jongs af aan aangeleerd dat het leven over uiterlijk gaat, dat je net zo dun moet zijn als je Barbie. Zelfde geldt voor jongens die bijvoorbeeld spelen met poppetjes van de Hulk alleen maar boze gespierde role models meekrijgen in hun jeugd.

Keer op keer krijgen we te horen ‘’vrouwen zijn meer verzorgend’’ maar dit is ook iets wat we aanleren in onze jeugd. ‘’Boys will be boys’’ vind ik gewoon een luie manier van opvoeden. Het verwachtingspatroon van jongens en mannen in de huidige maatschappij (minder dan vroeger) gaat nog steeds over het nooit laten zien van zwakte. Als je je vader vraagt of hij zich ooit zelfverzekerd heeft voor moeten doen terwijl zich onzeker voelde of dat hij zich sterk hield terwijl hij eigenlijk verdriet had, dan zal hij vaker ja zeggen dan dat je dit aan je moeder zou vragen.

Mannen: ‘’Mijn dochter mag pas daten wanneer ze 30 is want mannen zijn eikels en gevaarlijk.’’

Vrouwen: ‘’Mannen zijn eikels en gevaarlijk’’

Mannen: Stop met die feministische mannenhatende opmerkingen.

Vrouwen komen minder snel voor zichzelf op, waarom? Vrouwen slaan niet terug, waarom? Weet je nog als je als kind tegen een volwassenen zei: ‘’Hij pest mij’’ dan kon je 9 van de 10 keer deze reactie terugverwachten ‘’o… Dat betekent dat hij je leuk vindt’’. Dus dan moeten we het maar pikken!? Van jongs af aan gaat het al fout. Hier moet verandering in komen. Dat begint niet alleen bij mannen maar dat begint bij vaders en moeders die de toekomst beter willen voor hun kinderen. Die gelijkheid willen zien voor zowel hun dochter als voor hun zoon. Die hun ogen openhouden voor de generalisatie in de generatie van hun kinderen. Die op hun hoede zijn en beide feminist zijn.

Mannelijke feministen die je misschien wel kent:

Harry Styles

John Legend

Chris Hemsworth

Will Smith

Ashton Kutcher

Antonio Banderas

By: Tessa (@tenwowor)

14 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page